Eerlijk is eerlijk, de titel van deze ‘blog’ : Als ik ‘nee’ zeg, voel ik me schuldig is niet van mij. Het is de titel van een boek, geschreven door Manuel J. Smith en staat al zo’n 20 jaar in mijn boekenkast. Het boek heeft alle verhuizingen overleefd en ziet er toch nog heel nieuw uit enne… nee het is dus niet stuk gelezen.

Geen schuldgevoel

Schuldgevoel is niet aan mij besteed. Ik weet niet hoe dat komt. Maar moeilijk ‘nee’ zeggen, heb ik wel heel lang lastig gevonden. Ik heb zelfs wel eens een tegeltje met ‘nee’ op mijn bureau gezet. Om mij er steeds aan te herinneren dat ik ‘nee’ moest zeggen.

Ver komen met moeilijk ‘nee’ zeggen

Als je moeilijk ‘nee’ kan zeggen en veel goed vindt, kan je ver komen. Door werkgevers werd ik als een goede kracht gezien, ik ging maar door en ook toen ik zelfstandig ondernemer werd, leverde dit gedrag mij geen windeieren op. Toch ging het een jaar of 7 geleden goed mis.

Overvraagd worden

Ik zat op een opdracht die veel van mij vroeg en werd min of meer overvraagd. Ik gaf bij de opdrachtgever aan dat het te druk was en kreeg hulp. De persoon die erbij kwam, kreeg een conflict met de opdrachtgever en omdat ik mensen graag bij elkaar breng, probeerde ik het conflict op te lossen. De opdrachtgever leed aan een extreme vorm van perfectionisme waaraan ik probeerde te voldoen door steeds harder te werken. En hoewel ik van nature geen ochtendmens ben, werd ik elke dag vroeger wakker. Na 3 maanden stond ik op het punt de opdracht terug te geven. De opdrachtgever wilde me graag houden en praatte me om. ‘Wellicht heb je hier iets te leren’, zei ze. Als leergierig type triggerden die woorden me want leren wilde ik zeker, daar was ik voor in de wieg gelegd. Ook voelde ik me gevleid dat de opdrachtgever me graag wilde houden.

Oude valkuil

Heel snel trapte ik weer in mijn oude valkuil. Ik ging nóg harder werken en werd nóg vroeger wakker. Alle dingen die ik eigenlijk nodig had (sporten, yoga, ontspannen, vrienden ontmoeten, lekker koken) deed ik niet meer. Stapels werk nam ik mee naar huis en ook ’s avonds en in het weekend besteedde ik mijn tijd aan excel-lijsten waar geen touw aan vast te knopen was en die kloppend gemaakt moesten worden. Ik leefde van vakantie naar vakantie. Toen mijn huisarts aan de rem trok, kon ik niets anders meer dan ‘nee’ zeggen.

Nee zeggen

Een ‘nee’ zeggen tegen de ander is vaak een ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Als je goed voor jezelf zorgt, blijf je krachtig en zit je niet gekooid. Krachtig zijn in vrijheid is misschien wel de mooiste kracht. Zoals een leeuw in vrijheid hoort te leven en niet in gevangenschap. Enne.. als ik het boek ‘Als ik nee zeg, voel ik me schuldig’ nu wel had stukgelezen en de theorie me eigen had gemaakt, zou ik dan 7 jaar geleden niet zijn stukgelopen? Joost mag het weten. Eén ding is zeker, soms leer je in de praktijk meer dan van een kast vol boeken.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest