Bewust zijn, is heel lang een term voor mij geweest waar ik niet zo veel mee kon. Werken aan jezelf vond ik ook maar niks. Hoe kan je nu werken aan jezelf? Met het Engelse woord ‘consciousness’ had ik al weer wat meer. De term ‘jezelf ontwikkelen’ dat klopte voor mijn gevoel wel helemaal, ik vond dat heel beeldend. Ik stelde me daarbij voor dat alles wat je hebt geleerd in je jeugd en kindertijd, en je in je latere leven niet meer nodig hebt (als de tijd en het moment er voor is… ), je als het ware weer afwikkelt. Alsof je helemaal in het verband bent gewikkeld en dit gedurende je volwassen leven stukje bij beetje weer afwikkelt.

Niet ingewikkeld geboren

Lang heb ik erom getreurd dat ik binnen een lastige familiecontext ben geboren. Ooit woonden mijn voorouders eeuwenlang vredelievend bij elkaar in Amsterdam en in Rijswijk, maar ergens is het goed mis gegaan. Nu denk ik niet dat ik als  ingewikkeld persoon geboren ben. Wel was het al behoorlijk ingewikkeld in de baarmoeder van mijn moeder en in de jaren dat ik ben opgegroeid, wisten mijn moeder en stiefvader het tij niet te keren. Het mooie daarvan is dat je heel ingewikkeld kunt denken – ik kwam op het gymnasium terecht – het nadeel is dat je het ook voor jezelf behoorlijk moeilijk kunt maken.

Horeca

Een bijbaan in de horeca op mijn 18e was voor mij het begin van een ‘ontwikkelingsproces’. Ik leerde samenwerken met andere mensen en ontdekte dat je met humor en ‘ouwehoeren’ vaak meer kunt bereiken dan met ‘ernst’ of serieus zijn. Ik zette de eerste stappen om mijn ‘ernstige schil’ af te pellen.

Ontwikkeling tijdens studie

Tijdens de opleiding Personeel & Arbeid aan de Hogeschool van Amsterdam, kwam mijn eigen ‘ontwikkelingsproces’ in een stroomversnelling terecht. Je moest jezelf namelijk goed kennen want anders zou je geen goede personeelsadviseur kunnen worden. Supervisie, intervisie en coaching, het ging allemaal behoorlijk diep en was best confronterend. Het pijnlijkste vond ik toen dat ik zo enorm hard mijn best deed en dat dat kennelijk niet de oplossing was.

Relaxed door baby

Na de geboorte van mijn eerste zoon, zeiden mensen: ‘Wat ben jij relaxed geworden!’ Dat was een echte eye-opener. Mensen vonden mij kennelijk leuker als ik ontspannen was. De waarheid was dat ik domweg geen tijd meer had om me druk te maken over andere dingen dan mijn baby en mijn werk en gedwongen werd mijn energie niet te verspillen.

Levenslang gekregen

Nu 30 jaar later – na mijn eerste baan in de horeca – heeft mijn persoonlijk ontwikkelingsproces geen moment stilgestaan. Ik blijf nieuwsgierig naar persoonlijke groei. Nieuwe theorieën, oude filosofieën, kritische mensen om me heen. Kom maar op! Ik heb als het ware levenslang gekregen. En ik ben er blij mee, geïnspireerd worden of inspiratie krijgen, zijn mijn grootste drijfveren.

Bewust zijn

Ik probeer me bewust te zijn van mezelf. En ‘bewust zijn’ is inmiddels een term die voor mij helemaal de lading dekt. Ben ik dan inmiddels ontwikkeld en niet meer ingewikkeld? Ik denk dat de waarheid in het midden ligt. Bezig zijn met je ontwikkeling – als je er eenmaal mee begonnen bent – kan je nooit meer stoppen.

 

 

Pin It on Pinterest