“In verbinding zijn of verbinding maken’, ik weet niet of ‘verbinding’ in het rijtje ‘jeukwoorden’ van het genootschap van taaldeskundigen staat maar jeukwoord had er wat mij betreft ook wel tussen mogen staan. Misschien wel het allerlelijkste woord ooit. Dit terzijde. Het lijkt wel alsof het opeens overal  ‘verbinding’ is wat de klok staat. Natuurlijk  is die gedachte net zo relatief als de tijd dat ik voor het eerst een kind had en opeens overal mensen zag fietsen met kinderzitjes, alsof op dat moment ook iedereen een kind had.

Mentaal pingpongen
Komt het door deze fase in mijn leven –  met soms heimwee naar de tijd van het kinderzitje op mijn fiets – nog steeds een veertiger, geen jaren meer, maar bijna door die woelige consolidatie-fase (de jaren tussen de veertig en de vijftig) heen? Het lijkt in ieder geval alsof ik het tegenwoordig scherper zie of (levens) wijzer ben geworden maar laat ik het maar eens luid en duidelijk zeggen: ‘Ik word zo moe van ‘mentaal pingpongen’. Je kent het vast wel, van die mensen die stellingen en feitenkennis poneren, subtiel akelige dingen over andere mensen zeggen (ik maak de ander zwart dan lijk ik zelf beter… ) en in een ondertoon van alles suggereren. Ze starten een aanval en dwingen je op die manier tot verdediging. Hoe vervelend! Lang heb ik gedacht dat ik ‘zwak’ was, verlegen of niet zo rap van tong, totdat ik hoorde over ‘geweldloze communicatie’.

Wat is ‘geweldloze communicatie? 
De definitie van ‘geweldloze communicatie’ is:Geweldloze communicatie legt de nadruk op het communiceren van gevoelens en behoeftes; op dat wat ons wezenlijk raakt. Daarmee stelt geweldloze communicatie je in staat om zowel in verbinding te zijn met jezelf als met de ander. In die verbinding ontstaat helderheid en ruimte voor mededogen en compassie. Waarmee een oplossing binnen handbereik ligt die zowel je eigen behoeften vervult als die van de ander…’

Wat je vindt mag je houden
‘Wat je vindt mag je houden’ zeggen ze in de ‘geweldloze communicatie’ en was een ware eye-opener voor me. Dat ik dus niet zo snel iets vind, vond of zei werd opeens verklaard: ‘Ik wil gewoon niet ‘gewelddadig’ communiceren want het ligt niet in mijn aard om mijn medemens verbaal kleiner te maken of mezelf verbaal op te blazen.

In een flow
Ik ben op mijn best als ik vanuit mijn hart kan leven en werken. Vanuit verbinding met mijzelf en dan ook in verbinding met een ander, zorgt dat ik in een flow ben. Heerlijk! Ik gun het jou ook! Enne… als je weer eens iemand tegenkomt die heel agressief communiceert of persé gelijk wil hebben, bedenk maar: ‘Die persoon is waarschijnlijk uit verbinding met zichzelf.’ Een hele geruststellende gedachte toch?

 

 

Pin It on Pinterest