Een schoonzus van mij kan helemaal opgaan in Sissi-films. Die passie is bij haar als jong meisje begonnen, waarschijnlijk zodat zij zich even kon onderdompelen in een droomwereld die heel mooi was. Vader overleden door een auto-ongeluk en een moeder die het leven met zes kinderen domweg niet aankon. Wat moeten die Sissi-films steunend voor haar zijn geweest.

Aanvoerroute binnenscheepvaart

Zelf heb ik dat niet met romantische films. Mijn hoofd kan wel op hol slaan als ik een groot schip zie of in havens kom. Dan ervaar ik een groot gevoel van romantiek. Ik heb het geluk dat ik hartje Amsterdam-West aan een water woon dat de aanvoerroute voor de binnenscheepvaart is. Grote imposante schepen die vaak namen hebben als Linda, Chantal, ‘Grote liefde’ of ‘Ons Stulpje’ zie ik elke dag langs varen. Het is niet dat ik er op wacht, maar als ik toevallig buiten loop en er komt zo’n groot schip langs, word ik overweldigd door een groot gevoel.

In jeugd naar het strand

Mijn liefde voor schepen is in mijn jeugd begonnen. Als we op vakantie naar zee gingen, was het leven van mijn moeder en stiefvader (en dus ook dat van ons, de 3 kinderen) even helemaal goed. Er was geen spanning of onrust en we dompelden ons onder in het moment. Ik denk dat ik dat gevoel op een onbewust niveau heb gekoppeld aan die grote liefde voor schepen.

Achter het raam zitten

Ik kan me voorstellen dat als ik oud ben en nog woon waar ik nu woon, ik mijn leven achter het raam van ons appartement slijt om grote imposante schepen te bekijken. In totale verwondering en wegdromend over levens die niet de mijne zijn.

Grote liefde op Cyprus gevonden

En daar tijdens een yogareis op Cyprus, zag ik de liefde van mijn leven (wat schepen betreft dan…). Mijn hart stond stil, een schip op het droge, aan het einde van zijn leven gekomen. Wat een schoonheid! Even was alles helemaal zoals het moest zijn. Het schip met zijn perfecte imperfectie was voor mij als een prins op het witte paard.

Wat geeft jou een goed gevoel?

Wanneer is (of was) het leven voor jou even helemaal goed? Is dat ook ooit begonnen in je jeugd? Als je ouder wordt, is het belangrijk om de dingen te doen die je in je jeugd heel fijn vond. Doe je dat ook? Of zijn er wetten en praktische bezwaren?

Pin It on Pinterest