Wat is hielspoor?

Wat is hielspoor?

Een hielspoor (ook wel hielspoor genoemd) is een benige uitgroei die u soms kunt zien en voelen aan de onderkant van uw voet. Het bestaat uit kalkafzettingen en kan een puntige, haakse of plank achtige vorm hebben. Er zijn verschillende hielspoor klachten, maar ze komen heel vaak voor bij patiënten met fasciitis plantaris, of de ontsteking van de fascia plantaris – het weefsel dat langs de onderkant van de voet loopt en de hiel met de tenen verbindt.

Diagnose

Uw beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan vragen naar uw geschiedenis van hielpijn en uw voet onderzoeken op gevoeligheid aan de onderkant van de voet, in de buurt van de hiel. Ze kan u vragen uw voet te buigen om pijn en bewegingsbereik te beoordelen. Ze zal ook de hiel visueel onderzoeken op zoek naar een uitsteeksel, al dan niet aanwezig.

Een hielspoor diagnose wordt formeel gesteld wanneer een röntgenfoto het benige uitsteeksel vanaf de onderkant van de voet laat zien op het punt waar de plantaire fascia aan het hielbot is bevestigd.

Behandeling

Over het algemeen is de behandeling van hielspoor hetzelfde als die van fasciitis plantaris, met als eerste stap kortetermijn rust en ontstekings beheersing.

Voor de meeste mensen worden hielspoor beter met een conservatieve behandeling, waaronder:

  • Rest
  • glazuur
  • Ontstekingsremmende medicatie
  • Rekken
  • Orthesen
  • Fysiotherapie

De hielspoor zal niet verdwijnen met deze behandelingen, maar het ongemak dat het veroorzaakt kan meestal voldoende worden gecontroleerd met het gebruik ervan.

Als dat niet het geval is, kunnen cortisone-injecties bij sommige personen nuttig zijn. Een operatie om het hielspoor te verwijderen is zeldzaam en alleen nodig als het uitproberen van (en toewijding aan) de bovengenoemde behandelingen is mislukt.

 

Bron: skystep.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *