Hoe ga je om met een hoogsensitief persoon als je zelf ook hoogsensitief bent?

Hoe ga je om met een hoogsensitief persoon als je zelf ook hoogsensitief bent?

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om om te gaan met een hoogsensitief persoon oftewel iemand met HSP? Een grote meerderheid van de suggesties die er zijn, werken – als je zelf niet ook hoogsensitief bent. Als je hoogsensitief bent, kan het een uitdaging zijn hoe je met een andere hoogsensitief persoon moet omgaan. In dit artikel lees je meer over HSP, hoe je er zelf mee omgaat en hoe je omgaat met iemand die ook HSP heeft.

Wat ervaar je als hoogsensitief persoon?

Als hoogsensitief persoon ben je je zeer bewust van wat er om je heen gebeurt. Je voelt de emoties van jezelf en anderen diep, het is daarom ook niet zo gek dat je moeite hebt met je emotie te tonen. Jullie hebben allebei een talent om subtiliteiten te kunnen identificeren en worden diepe denkers genoemd. Je bent gewend om “intens” genoemd te worden.  En misschien zelfs ‘te gevoelig’. 

Drie manieren om met een ander hoogsensitief persoon om te gaan als HSP’er

Je ervaring met hoe om te gaan met een hoogsensitief persoon wanneer je ook hoogsensitief bent, omvat veel gemak maar ook uitdaging. Of het nu op de werkplek is of een sociale bijeenkomst, met je kind of ouder, maar ook in je relatie met je partner. De tijd nemen om na te denken over hoe om te gaan met een hoogsensitief persoon als je ook hoogsensitief bent, lijkt logisch. Hier zijn 3 manieren om met een hoogsensitief persoon om te gaan als HSP’er:

  1. Maak een algemeen plan voor hoe om met elkaar om te gaan als jullie je allebei overweldigd voelen op hetzelfde moment.
  2. Geef elkaar de ruimte om gedachten en gevoelens te verwerken en vraag elkaar om toestemming om feedback te geven. 
  3. Conflictvermijding komt vaak voor bij HSP’ers, het inslikken van je ware gevoelens en gedachten zal echter averechts werken. De anders zou het waarschijnlijk toch aanvoelen, en er kan dan een erger conflict ontstaan. Wees daarom eerlijk tegen elkaar voordat de emoties hoog oplopen. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *