Leesbril voor achter een scherm

Leesbril voor achter een scherm

De meeste studenten zijn tegenwoordig voornamelijk niet meer uit boeken aan het leren, maar krijgen hun lesstof voornamelijk online aangeleverd zodat dit geld, tijd en papier bespaard. Helaas resulteert dit vaak in problemen aan de ogen al op jonge leeftijd, gezien kinderen nu al een tablet voor zich geschoven krijgen zodat de ouders tijd voor zichzelf hebben. Daarom is een leesbril een fijne tool om je ogen die achteruit zijn gegaan in sterkte te helpen. Ook zijn er blue light brillen die het blauwe licht van je scherm tegengaan. 

 

Een leesbril komt toch vaker voor bij oudere mensen waarbij ogen achteruit zijn gegaan, maar doordat de ogen van jonge mensen nu veel te verduren hebben, zullen deze ook snel achteruit gaan wanneer ze ouder worden. Meestal vanaf 40 jaar begin je problemen met het goed kunnen zien te ervaren. Dit wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd of presbyopie in medische termen.

Waarom een leesbril?

Wanneer je een leesbril niet zo ziet zitten zijn er een paar opties die je kunt overwegen, zoals een medische ingreep. Zo’n chirurgische ingreep kan op twee manieren, kunstlenzen of laserbehandelingen waarbij je je zicht weer terugkrijgt. Bij de laserbehandelingen worden de buitenste lagen van de ogen bijgeslepen zodat er weer op de juiste manier licht valt op de netvliezen. Soms heeft het ene oog net iets meer nodig dan het andere oog, en het kan ook voorkomen dat beide ogen gelijk behandeld kunnen worden. 

 

Eerst is er een medisch adviesgesprek waarbij je samen met de arts gaat kijken hoe de situatie is en wat voor technieken er moeten worden toegepast om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Wanneer de intake klaar is zal er een onderzoek door refractiechirurgen worden uitgevoerd. Die begeleiden je door het gehele traject en aan deze artsen kun je natuurlijk ook al je vragen stellen.

Een volledig oogheelkundig onderzoek

Als een leesbril niks voor jou is, je hebt geen zin om ieder moment van de dag de leesbril op of af te zetten dan is een medische ingreep wellicht handig voor een permanent resultaat. Er vindt een uitgebreide refractiemeting plaats, oogdrukmeting en de binnenkant van het oog wordt bekeken. Op deze manier kan de gezondheid van het oog worden bepaald. Samen met meerdere metingen krijg je zo een behandeladvies. Ook wordt er gesproken over de bijbehorende risico’s die kunnen optreden bij een behandeling zoals deze. Hier moet natuurlijk ook rekening mee gehouden worden, maar als je geen leesbril wilt dan is een chirurgische ingreep vaak je beste keuze. Mocht je wel een leesbril willen, kun je ook nog kiezen voor een kant-en-klare bril of een bril op maat. Bij kant-en-klare leesbril die niet goed afgesteld is, kun je dingen zoals hoofdpijn, oorpijn of neuspijn ervaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *