Wanneer heb je verslavingszorg nodig om van je verslaving af te komen?

Wanneer heb je verslavingszorg nodig om van je verslaving af te komen?

Kun je verslaafd zijn en het niet eens weten? Voor velen die aan verslaving lijden, verschijnen de tekenen van een probleem zelden van de ene op de andere dag. Vaker is het proces geleidelijk, te beginnen met wat aanvoelt als een onschadelijke recreatieve ondeugd of zelfs een recept. Sommige verslaafden blijven functioneel in hun dagelijks leven, houden banen vast en zorgen voor gezinnen, wat de diagnose verslaving bijzonder uitdagend kan maken. Anderen voelen misschien geen duidelijke symptomen, buiten de terugtrekking. Om het beeld nog ingewikkelder te maken, zal niet iedereen die regelmatig alcohol of drugs gebruikt, verslaafd zijn. Dus wanneer gaat “normaal” gebruik over de grens en ontstaan er verslavingen

Ben ik verslaafd? 

Hoewel je altijd professionele hulp moet zoeken in de vorm van verslavingszorg wanneer je vermoedt dat je een verslaving hebt. Zijn hier enkele van de meest voorkomende tekenen van een probleem met middelenmisbruik: 

  • Sterke hunkering, of prikkelbaarheid zonder toegang tot een medicijn 
  • Onvermogen om gebruik te controleren of te beperken, zelfs wanneer je probeert te stoppen 
  • Steeds meer van een stof nodig hebben om een effect te voelen (verhoogde tolerantie) 
  • Op zoek naar geneesmiddelen op recept nadat ze niet langer medisch nodig zijn 
  • Obsessieve gedachten ervaren over een medicijn
  • Je dagelijkse leven herstructureren rond gebruik 
  • Extreme maatregelen nemen om een medicijn te verkrijgen, zoals liegen of stelen 
  • Middelengebruik verbergen voor vrienden en familie 
  • Een plotseling gevoel van lusteloosheid of depressie 

Verslavingszorg

Hoewel het letten op tekenen van verslaving je zeker kan helpen een probleem te herkennen, is het zoeken naar professionele hulp de beste manier om verslaving te diagnosticeren en de hulp te krijgen die je nodig hebt. Onder begeleiding van ervaren professionals kun je ook een pad beginnen naar een gezonder, gelukkiger leven, ongeacht of je het gevoel hebt dat je huidige middelengebruik of gedrag als een “verslaving” kan worden beschouwd. Iedere persoon is uniek zo is ook iedere verslaving anders. Daarom wordt er een gepersonaliseerd programma gemaakt samen met de verslaafde op basis van de medische behoeften, maar vooral persoonlijke doelen.    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *